Meyve Bahçelerinde Temmuz Bakımı

Yaz boyunca meyve ağaçlarında ilaçlama, budama ve sulama gibi bakım işleri sürüyor. Bazı meyvelerin hasadının da yapıldığı temmuz ayında yapılan uygulamalar, verim ve kaliteyi doğrudan etkiliyor.

Temmuz ayı meyve bahçelerinde önemli bakım işlerinin yapıldığı bir dönem. Bu ay boyunca yabancı ot kontrolü ve sulama işlemlerine devam ediliyor. Elma içkurdu, yaprak galerileri, kırmızı örümcek gibi zararlılara ve karaleke, kök çürüklüğü gibi hastalıklara karşı mücadelede ilaçlama uygulamaları yapılıyor. Yeni tesis edilmiş bahçelerde durgun göz aşısı yapılıp, çöğür tavalarında gübreleme ile sulama işlemleri gerçekleştiriliyor. Göz aşıları kontrol ediliyor ve bazı meyve çeşitlerinin hasadı yapılıyor.

Bu ayda bazı meyve ağaçlarında yapılacak bakım işleri ise şöyle:

Elma

Elma ağaçlarında yaz sıcaklarının etkisiyle su isteği de artıyor. Su ihtiyacının karşılanmasının verim ve meyve kalitesi üzerinde önemli etkileri var. Sulama zamanının doğru şekilde tayini için toprak elle kontrol ediliyor. En uygun sulama yöntemi ise damla veya yağmurlama sulama. Temmuz ayında elmada yapılacak en önemli uygulama hastalık ve zararlı mücadelesi. 

Kabuklu bitler ve kırmızı örümcekler ile tahmin-uyarı modeli verilerine göre elma içkurdu ve elma kara lekesine karşı ilaçlama yapılıyor. Elmada temmuz ayında yapılması gereken bir diğer işlem ise seyreltme. Haziran dökümlerinden sonra yapılan bu işlem, elle yapılabileceği gibi kimyasal maddeler yardımıyla da yapılabiliyor. Elle yapılacak seyretme, esas dallar üzerindeki her 15-20 cm’de bir meyve olacak şekilde uygulanıyor. Ay ortasında bazı erkenci çeşitlerde meyve hasadı yapılıyor.

Armut

Armut yaz aylarında yüksek su ihtiyacı duyan bir bitki. Temmuz ayında hava sıcaklıklarına bağlı olarak düzenli aralıklarla sulama yapılması gerekiyor. Bazı çeşitlerde ise seyreltme işleri yapılıyor. Bahçelerde kabuklu bitler ile tahmin-uyarı modeli verilerine göre elma içkurdu ve armut karalekesine karşı mücadele yapılıyor. Armut pisillasına karşı ilkbaharda ilaçlama yapılmamışsa ve yoğun bulaşmalar görülüyorsa ilaçlama yapılabiliyor. Hastalık görüldüğünde Armillaria kök çürüklüğüne ve armut karalekesine karşı ilaçlama yapılmamışsa armutta memelipas hastalığına karşı ilaçlama yapılması gerekiyor. Bazı çeşitlerin hasat işlerine de başlanıyor.

Şeftali

Bahçelerde temmuz ayında, orta ve geçci çeşitlerde haziran dökümünden sonra seyreltme yapılması gerekiyor. Yaz budamasında geç kalınmışsa şekil bozan, ana ve yardımcı dalların gelişimi engelleyen dallarda budama ve hasadına 3-4 hafta kalan çeşitlerde sulama yapılıyor. Külleme görüldüğünde veya önceki yıllarda görüldüyse hastalık oluşmadan bahçe ilaçlanıyor. İki noktalı kırmızı örümceğe ve hastalık görüldüğünde Armillaria kök çürüklüğüne karşı ilaçlama yapılıyor. Bazı çeşitlerin de hasat işlerine başlanıyor.

Kayısı

Temmuz ayında ağaçlarda zamklanma görülebileceği için fazla budama yapılmıyor. Gerekiyorsa kırılmış, hastalıklı ve ışık girişini engelleyen dallar budanabiliyor. Hasadı yaklaşan çeşitlerde hasattan 15 gün önce sulama yapılması meyve kalitesi üzerinde olumlu etkiye sahip. Sofralık çeşitlerde dalların uç kısımlarında seyreltme yapılıyor. Hastalık görüldüğünde Armillaria kök çürüklüğüne karşı, zararlı görüldüğünde dipkurdu, kabuklu bitler ve kırmızı örümceğe karşı ilaçlama yapılması gerekiyor. Yine bazı çeşitlerin de hasadı yapılıyor.

The browser compatibility override message