Narenciye ürünleri başta olmak üzere kayısı, şeftali, Trabzon hurması gibi birçok üründe karşılaşılan Akdeniz meyve sineği, Bayer tarafından hazırlanan Decis® Trap sayesinde bahçelerde oluşturulan koruma kalkanını aşamıyor.
Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinin başında gelen narenciye, son yıllarda bir dizi gelişmeye tanıklık ediyor. Gerek Rusya krizi ile birlikte pazarda oluşan sorunlar, gerekse değişen tüketici tercihlerinin ürün desenini değiştirmeye başlaması bunlardan bazıları. Artık birçok üretici, kazanç yönünden önü açık ve tüketici taleplerine uygun narenciye ürünlerini tercih ediyor. Bu süreç içerisinde değişmeyen tek başlığı ise bitki koruma faaliyetleri oluşturuyor. Özellikle Akdeniz meyve sineğine (Ceratitis capitata) karşı doğru bir mücadele ve etkin koruma sağlanması sezon sonunda üreticilerin yüzünün gülmesi açısından büyük önem arz ediyor.
Erginleri, ev sineklerinin 3’te 2’si büyüklüğünde olan Akdeniz meyve sineğinin vücudu sarımsı kahverengi. Larvaları ise bacaksız ve beyaz renkte. Kış mevsimini toprakta ve ağaçta kalan narenciye ürünleri içerisinde pupa olarak geçiren bu zararlı, havaların ısınmasıyla birlikte pupalardan çıkıyor ve beslenerek yumurtalarını konukçusu olan tatlanmaya başlayan olgun meyvelerin kabuğu altına bırakıyor. Yumurtalardan çıkan larvalar ise beslenerek olgunlaşıyor ve toprağa geçerek pupa oluyor. Zararlı, yılda 4 ile 8 arasında döl verebiliyor.
Limon dışında narenciye ürünlerinde ve kayısı, elma, ayva, Trabzon hurması, nar, avokado, şeftali nektarin vb. 250’den fazla üründe karşılaşılan Akdeniz meyve sineği, asıl zararı larvaları ile yapıyor. Meyvelerin kabuklarının altına bırakılan yumurtalardan çıkan larvalar, meyvenin etli kısmından besleniyor ve bu kısımların yumuşamasına ve çökmesine sebebiyet veriyor. Söz konusu meyveler de erken sararıyor ve hasattan önce dökülüyor.
Akdeniz meyve sineği birçok üretici için büyük bir sorun anlamına gelse de, Bayer tarafından hazırlanan Decis® Trap ile bu zararlıyı bahçeden uzak tutmak hiç olmadığı kadar kolay! Yenilikçi bir biyoteknik tuzak olma özelliği taşıyan Decis® Trap, kullanıma hazır olarak üretiliyor. Hasattan yaklaşık 60 gün önce narenciye bahçesinde 1 dekar alana 5 tane gelecek şekilde asılmasıyla karşılaşılabilecek birçok sorun ortadan kaldırılabiliyor. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar ise şöyle:
Akdeniz meyve sineği popülasyonunu takip etmek için ruhsatlı eşeysel çekici tuzaklar, ilk ergin uçuşunu belirlemek üzere narenciye çeşidine bağlı olarak haziran ayı sonundan itibaren yerden yaklaşık 1,5 – 1,8 m yükseklikte, ağaçların güney/güneydoğu ve/veya hakim rüzgar yönüne 1 tuzak/100 ağaç olacak şekilde asılmalı. Tuzaklarda ilk ergin bireylerin görülmesi ile birlikte Decis® Trap ile mücadeleye başlanmalıdır.
Decis® Trap tuzakların birim alana dengeli bir şekilde yerleştirilmesi sağlanmalı. Bununla birlikte bahçe kenarlarına veya bulaşık komşu bahçelerine yakın bölgelerde ürünün daha sık asılması, zararlının bahçe içine girmesine ve olası yayılmalara karşı etkin bir önlem olabilir.
Tüm bu süreç içerisinde bahçenin geçmiş yıllardaki zararlı durumunun bilinmesi şart. Buna göre bulaşıklığın çok olduğu alanlarda kimyasal mücadele ilk yıl 1/2, ikinci yıl 2/3 oranında azaltılabilir.
Gerekli tüm tedbirler alındığında; narenciye bahçelerinde büyük soruna dönüşebilen bu yabancı misafirin olası ziyaretleri sıfıra indiriliyor. 120 güne kadar etkin koruma sağlayan Decis Trap ile olumsuz çevre etkileri ve kalıntı sorununun önüne geçiliyor, ürün miktarına ve kalitesine büyük katkı sağlanıyor. Uygulama aşamasında karşılaşılabilecek sorunlar ise Bayer’in uzman kadrosu ile kolayca çözümünü buluyor.
Yararlanılan Kaynaklar:
– Akdeniz Meyve Sineği, Levent Cingöz. (2015)
– Turunçgil Bahçelerinde Akdeniz Meyve Sineği (Ceratitis Capitata) Mücadelesi, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
– Tiring (2015). Ceratitis capitata’nın Balcalı (Adana)’da Farklı Meyve Bahçelerindeki Populasyon Dalgalanması ve Laboratuar Koşullarında Sıcaklığın Gelişme Süresine Etkisi. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisan Tezi.